PHP (Hypertext Preprocesssor) internet sitelerinde kullanım amacıyla üretilmiş, sunucu tarafında çalışan çok geniş kullanımlı bir web programlama dilidir. Rasmus Lerdorf tarafından 1995’de yaratılmıştır. Günümüzdeyse PHP’nin geliştirilmesi PHP topluluğu tarafından yapılmaktadır.
İçindekiler Tablosu
Nerelerde Kullanılır ?
PHP, web sitelerinin arka planında kullanılır. Sitenin görselliğini sağlamak yerine arka planda işlemlerin yerine getirilmesinden sorumludur. PHP’yi sıradan bir blog, web sitesi yapımında kullanabilirsiniz ya da daha karmaşık olan Google gibi bir arama motoru, Facebook gibi bir sosyal medya platformu, Hepsiburada gibi e-ticaret sitesinin yapımında kullanabileceğiniz gibi kendi açık kaynak kodlu projenizin geliştirilmesinde kullanabilirsiniz.
Nasıl Çalışır ?
PHP, web tabanlı çalışmaktadır. Türkçede sunucu olarak adlandırılan serverlarda çalışır. Bir web sitesine girildiğinde kullanıcının gördüğü kısma ön taraf (front-end), göremediği kısımlara ise arka taraf (back-end) denir. PHP’nin görevi back-end’de çalışarak kullanıcılara doğru bilgilerle doğru sayfaların görüntülenmesini sağlamaktır.
Nasıl Kullanılır ?
PHP’yi kullanmaya başlamak için iki seçeneğiniz var;
- Yerel (Local) Sunucuda çalışma
- Sunucu (server) üzerinde çalışma
– Local Sunucuda Çalışmak
Localhost olarak da adlandırılan bu yöntemi kullanarak PHP kodlarınızı yazabilirsiniz. Bunun için localhost’un bilgisayarınızda çalışmasını sağlayacak Xampp Server ya da WampServer kurulu olmalıdır.
– Server Üzerinde Çalışmak
Eğer bir sunucu üzerinde çalışmak istiyorsanız kendinize bir alan adı(domain) ve hosting adı verilen iki ayrı hizmeti satın alarak bu hosting üzerinde kodlamaya başlayabilirsiniz.
Avantajları Nelerdir ?
- Kullanımı için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez ücretsizdir.
- Geniş bir kullanıcı kitlesine sahip olduğu için internet de Türkçe ya da İngilizce olarak kaynak bulmak kolaydır.
- Linux tabanlı olmasına rağmen sanal sunucu aracılığı ile birçok işletim sisteminde çalışır.
- Piyasada bilinen bir çok veritabanı (Mysql, MsSQL, ORACLE vs.) ile uyumlu çalışır.
- Açık kaynak kodludur bu nedenle geniş bir destekçi grubu vardır.
- Kod yazmak için notepad gibi basit editörler kullanabileceğiniz gibi PHPStrom gibi profesyonel IDE (Integrated Development Environment – Tümleşik Geliştirme Ortamı) kullanabilirsiniz.
- Framework (Laravel, Symfony, zend framework, Yii, CodeIgniter) adı verilen yardımcılarla bir çok şeyi kolayca gerçekleştirebilirsiniz.
- Kendi sitesinde bulunan açıklaması ile PHP için Bağımlılık Yöneticisi olan Composer ile projelerinde ihtiyacınız olan kütüphaneleri ve sınıfları kolayca kullanabilirsiniz.