PHP ile web’de programlama yapmak artık günümüzde sıradan bir web sitesi oluşturmaktan çok öteye gitmiş durumda. Bu nedenle çoğu proje karmaşık bir web sitesi ya da  bir web uygulaması olarak ortaya çıkmakta. Bu nedenle yapılacak olan işin karmaşıklığı ve büyüklüğü işlerin kontrolden çıkmasına neden olabiliyor. Bu durumlardaysa web developerların imdadına PHP Framework’ler (Laravel, Symfony, codeigniter, vs) yetişiyor.

İçindekiler Tablosu

Framework Nedir?

Framework, yazılım geliştirirken kolaylık sağlaması için önceden hazırlanmış kütüphanelerin bulunduğu ve bunlara yeni kütüphanelerinde eklenebildiği hazır yapılardır.

Frameworkler hem back end tarafında hemde front end tarafında yazılım geliştiriciler için kolaylıklar sağlamaktadır. Bu makaleyse back-end developerlar için çözümler sunan frameworklerden bahsedeceğiz. Google Trends  tarafından 08.05.2019 da dünya geneline göre oluşturulan istatistiklere göre google’da en çok aranan PHP frameworklerinin grafikleri aşağıdaki gibidir. Resimde de görüldüğü gibi en popüler açık ara ile Laravel’dir.

php-framework-trends-updated-2019
php-framework-trends-updated-2019

Framework’un Avantajları

  • Frameworkler geliştirme sürecinde ihtiyacınız olabilecek temel kütüphanelerle kullanıma sunulmuştur.
  • Temel olarak sunulan özellik ya da kütüphaneler geliştirilebilir ya da değiştirilebilir.
  • Composer gibi bir paket yöneticisi ile yeni kütüphaneler eklenebilir.
  • Güvenlik, yetkilendirme, dosya yapısı gibi konularda frameworkler sizin için çözüm üretir.
  • Framework’lerin kullandıkları belli standartlar olduğu için düzenli ve okunabilir bir kod sağlar. Buda  projenin sürdürülebilirliğini arttırır ve yeni takım arkadaşlarına aktarılması kolaylaştırır.

Günümüzde en çok kullanılan frameworklerse şunlardır ;

Laravel

Geliştiriciler arasından büyük bir hızla yaygınlaşan ve öğrenmesi ve kullanması kolay olan frameworklerden birisidir. Resmi sitesi www.laravel.com‘dur. İnternet de fazlaca kaynak ve eğitim mevcuttur. Aynı zamanda www.laracasts.com‘da Laravel ile ilgili eğitimler mevcuttur. Yapı olarak MVC kullanmaktadır. 

Laravel hızlı bir şekilde uygulama geliştirebilmeniz için size yardımcı olacak birçok özelliğe sahiptir ve bunların yanına composer ile yenileri eklenebilir. Front-end tarafında Blade adı verilen bir engine kullanmaktadır. Yerel (local) geliştirme için Laravel tarafından Homestead adında paketlenmiş bir Vagrant Box sunmaktadır.

Symfony

Laravel’inde çekirdeğini oluşturan diğer bir framework Symfony’dir. Drupal isimli İçerik Yönetim Sistemi(CMS), phpBB isimli forum uygulaması gibi bir çok bilinen proje tarafından kullanılmaktadır. Büyük bir geliştirici topluluğuna sahiptir. www.symfonycasts.com‘da ücretli ve ücretsiz eğitimleri mevcuttur. Yapı olarak MVC kullanmaktadır. 

Hızlı uygulama geliştirmek adına symfony bir çok özelliğe sahiptir. Kullanılabilecek özelliklerin listeleri www.flex.symfony.com‘da mevcuttur. Burada yer alan paketler composer ile projenize eklenebilir.

CodeIgniter

CodeIgniter’ı basit bir kurulumla hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Resmi web sitesi www.codeigniter.com‘dur. Resmi dokümanından öğrenilebilir.

Yapı olarak tam bir MVC kullanmaz çünkü contoller kullanmak zorundur. Ancak model ve view kullanmak isteğe bağlıdır. 

Diğerleri

En çok kullanılan bu frameworklerin dışında yaygın olarak bilinen ve kullanılan diğer framewokler aşağıdaki gibidir:

– Phalcon: www.phalconphp.com

– Yii: https://www.yiiframework.com

– CakePHP: http://www.cakephp.org 

– Zend Framework: https://www.framework.zend.com

– Slim: http://www.slimframework.com/

– FuelPHP: http://www.fuelphp.com

– PHPixie: https://www.phpixie.com

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz